Mari Romani in cifre

 

 

 

Ion Antonescu (1882-1946) a fost seful Sectiei Operatii de la Marele Cartier General in anii razboiului pentru reintregire, comandant al Scolii Superioare de Razboi, sef al Marelui Stat Major si ministru de razboi. Din 4 septembrie 1940 pana pe 23 august 1944 a fost prim-ministru al Romaniei si apoi sef al statului. A fost supranumit "Cainele rosu".
Antonescu a luat decizia de intrare a Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial, de partea si sub comandamentul Germaniei. A acceptat de la Hitler zona Transnistriei, unde au fost deportati si exterminati majoritatea evreilor din Basarabia si Bucovina, precum si unii evrei si rromi din Romania. Arestat la 23 august 1944, a fost judecat pentru crime de razboi si executat pe 1 iunie 1946, la Jilava. 
 
 
 
Constantin Brancusi (1876-1957), cel mai important sculptor roman, a urmat scoala de meserii din Craiova pana in 1898, apoi Scoala nationala de arte frumoase din Bucuresti. A obtinut o bursa in Franta in 1905 si s-a inscris la Scoala de arte frumoase. In 1907, a fost acceptat practician in atelierul lui Rodin, pe care il va parasi, orgolios, comparandu-l pe maestrul sau cu un arbore la umbra caruia iarba nu creste. 
A imbinat, in stil cubist, simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avangardei pariziene. Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Brancusi se numara "Somnul", "Muza adormita", "Pasarea maiastra", "Prometeu", "Domnisoara Pogany" sau tripticul "Masa tacerii", "Poarta sarutului" si "Coloana fara sfarsit" de la Targu-Jiu. 
 
 
 
Carol I (1839-1914) a fost cel mai longeviv domnitor strain din istoria Romaniei. A sosit in tara, din Germania, la 27 de ani. A devenit domnitor, apoi rege, a condus Principatele Romane si apoi Romania dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al carei nume se transforma, incepand cu Regele Ferdinand I, in Casa de Romania, dinastie care va conduce tara pana in 1947.
Domnia lui Carol, care a durat 48 de ani, a dus la afirmarea Romaniei ca stat modern pe harta Europei. In timpul domniei sale, Romania a obtinut independenta deplina fata de Imperiul Otoman si a fost acceptata in marea cultura europeana. A facut ordine in institutiile vitale, printre care armata, academia, parlamentul si a impus un model de disciplina si punctualitate.
Nadia Comaneci (1961) a obtinut primul 10 din istoria gimnasticii mondiale. Sportiva a inceput sa practice gimnastica la 6 ani, in orasul natal Onesti, judetul Bacau. Punctul culminant al carierei a fost obtinerea, in 1976, la Montreal, a titlului de campioana olimpica absoluta la Jocurile Olimpice. Romanca, supranumita "zana de la Montreal", a primit de sapte ori nota 10 si a castigat trei medalii de aur la individual compus, barna si paralele.
Au urmat alte medalii obtinute la marile competitii de gimnastica. Si-a incheiat cariera in 1984, ocazie cu care i-a fost decernat Ordinul Olimpic "Colanul de argint". In noiembrie 1989, a fugit in SUA. In aprilie 1996 s-a casatorit cu fostul campion olimpic american la gimnastica Bart Conner, iar in iunie 2006, la varsta de 42 de ani, Nadia Comaneci a nascut un baietel.
Al.I. Cuza (1856-1873) a fost infaptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859 si primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al Romaniei (1862-1866). A fost autorul unor reforme cruciale pentru romani in domeniile economic, social-politic, administrativ, cultural sau militar. A format un parlament unic, a numit un singur guvern pentru ambele principate si a fixat capitala noului stat la Bucuresti (1862).
In timpul domniei sale au fost infiintate primele institutii de invatamant superior: Universitatea Bucuresti, Scoala de arte frumoase, la Bucuresti, sub conducerea lui Theodor Aman, si s-a realizat, in premiera, o Scoala de medicina veterinara. A desfiintat iobagia si a facut reforma agrara. Cuza a fost silit sa abdice pe 11 februarie 1866.    
Mircea Eliade. Fondator al istoriei religiilor, Mircea Eliade (1907-1986) este cel mai citat autor roman in lumea academica. Scriitorul, filosoful si istoricul Eliade a scris aproximativ 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filosofice, traduse in 18 limbi, si peste 1.200 de articole si recenzii.
S-a nascut la Bucuresti si inca de la varsta de 14 ani a inceput sa scrie articole. A lucrat in redactia ziarului "Cuvantul" si a publicat primul volum in 1927, "Romanul adolescentului miop". De la mijlocul anilor ‘30, Mircea Eliade a devenit sustinator al ideologiei Miscarii Legionare, de care s-a distantat ulterior si a refuzat orice referire la acea perioada din tineretea sa. A devenit cetatean american in 1966, iar Catedra de istorie a religiilor a Universitatii din Chicago ii poarta numele. 
Mihai Eminescu (1850-1889), emblematic pentru poezia romana, si-a petrecut copilaria la Botosani si Ipotesti. Intre 1858 si 1866  a urmat, cu intermitente, scoala de la Cernauti. Intre 1869 si 1872 a fost student la Viena, unde a cunoscut-o pe Veronica Micle. Intre 1872 si 1874 a fost student la Berlin, cu o bursa de la "Junimea". S-a reintors in tara si, pana in 1883, a lucrat la ziarul "Timpul".
A desfasurat o activitate publicistica exceptionala, care i-a ruinat insa sanatatea. In iunie 1883, poetul s-a imbolnavit grav. In decembrie i-a aparut volumul "Poezii", cu o prefata de Titu Maiorescu, singurul volum tiparit in timpul vietii. Intre 1883 si 1889 a suferit mult din cauza bolii si nu a putut scrie aproape nimic. A murit pe 15 iunie 1889, fiind inmormantat la Bucuresti, in Cimitirul Bellu. 
Stefan cel Mare. De numele lui Stefan cel Mare (1433-1504) sunt legate, poate, cele mai multe dintre  legendele si baladele romanesti. Fiul lui Bogdan al II-lea, Stefan al III-lea, supranumit "cel Mare", a fost domn al Moldovei intre anii 1457 si 1504. A ramas in istorie ca om politic, strateg si diplomat care a reusit sa-si apere tara si sa-i dezvolte cultura ca nimeni altul. In vremea sa, Moldova se intindea de la Carpatii de Rasarit pana la Nistru.
"Oastea lui Stefan", formata din taranii razesi, proprietari de pamant, si boierii care venea cu taranii de pe pamanturile lor, a reusit sa opreasca expansiunea otomana spre centrul Europei. Stefan a fost si domnitorul care a ctitorit cele mai multe biserici si manastiri din Moldova medievala, 47, dupa numarul anilor de domnie. Biserica Ortodoxa l-a sanctificat pe 2 iulie 1992. 
Mihai Viteazul. Mihai Viteazul (1558-1601) a devenit primul conducator al Romaniei Mari in 1600, cand s-a proclamat "din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata tara Moldovei". In septembrie 1553, cu ajutorul otomanilor si al patriarhului de la Constantinopol, Mihai Viteazul a devenit voievod al Tarii Romanesti. A aderat la "Liga Sfanta" crestina, din care faceau parte si Statul Papal, Spania sau Austria, punand bazele unei aliante antiotomane, la care au aderat si Transilvania, si Moldova. Pericolul destramarii coalitiei antiotomane l-a determinat pe Mihai Viteazul sa ceara incuviintarea imparatului Rudolf al II-lea pentru unirea celor trei tari romanesti. Voievodul Tarii Romanesti a cucerit Transilvania in 1599, si Moldova in 1600, proclamand Unirea pe 6 iulie.
Richard Wurmbrand. Nascut in Bucuresti, intr-o familie de evrei romani, Richard Wurmbrand (1909-2001) a devenit militant comunist la doar 15 ani. In 1933 a fost insa arestat de Siguranta deoarece instigase la greva muncitorii de la caile ferate bucurestene. A fost arestat din nou in 1938, eveniment ce a pus capat perioadei comuniste din viata sa si a determinat inceperea alteia: convertirea la crestinism. 
Noua sa religie si un discurs prin care a declarat incompabilitatea regimului politic ateu cu misiunea Bisericii au atras din nou atentia Securitatii. Wurmbrand a fost arestat pentru a treia oara in 1948 si, pentru a cincea oara, in februarie 1959. In 1965 a fost rascumparat, cu suma de 10.000 de dolari, de o organizatie crestina norvegiana si eliberat de comunism. In Romania, la Iasi, exista un colegiu care-i poarta numele. 
 Mari Romani in cifre(click)
________________________________________
 
Gigi Becali, Nicolae Ceausescu si Gregorian Bivolaru au fost la un pas de finala
11. Nicolae Ceausescu - A fost conducatorul comunist al Romaniei din 1965 pana in decembrie ‘89. In ultimii ani de dictatura, Ceausescu decide eradicarea datoriilor externe cu orice pret, privand astfel populatia de alimente elementare si bunuri de consum. 
Este judecat sumar si executat in urma Revolutiei din 1989.
12. Vlad Tepes - Denumit adesea si Dracula, Tepes a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1456-1462 si 1476. S-a nascut la Sighisoara, in Transilvania. In timpul domniei sale, Tara Romaneasca si-a obtinut temporar independenta fata de otomani. Vlad Tepes era vestit din cauza cruzimii sale si a faptului ca-si tragea inamicii in teapa. 
13. Gigi Becali - Om de afaceri si politician roman. In 2004 a participat la alegerile pentru Presedintia Romaniei, fiind sustinut de Partidul Noua Generatie, a carui conducere a obtinut-o in acelasi an. Este un personaj controversat in viata politica si sociala din Romania, facandu-se remarcat prin rolul de patron al echipei Steaua Bucuresti. 
14. Henri Coanda - A intrat in istorie drept constructorul primului avion cu reactie. In plus, a descoperit un fenomen esential, care ii poarta numele. Coanda nu a fost preocupat insa doar de aviatie. El a fost cel care a pus la punct un dispozitiv pentru detectarea lichidelor in sol, folosit in prospectarea petrolifera.
15. Gheorghe Hagi - "Ucenicul vrajitor" - cum a fost poreclit de presa sportiva pentru arta jonglarii balonului - este considerat ca fiind printre cele mai valoroase "produse" ale fotbalului romanesc din toate timpurile. La finele anului 1999 a fost declarat fotbalistul roman al secolului. Este fotbalistul cu cele mai multe prezente in echipa nationala.
16. Ion Luca Caragiale - Este considerat cel mai mare dramaturg roman. Cuvantul "romanism" a capatat sens datorita privirii sale patrunzatoare. Umorul bazat pe o indelunga si fina observatie surprinde firea romanilor de la ipostaze firesti pana la absurd. Personajele sale ne sunt de cele mai multe ori mai aproape decat ne place sa credem.
17. Nicolae Iorga - Istoricul a fost inzestrat cu o memorie fenomenala si a fost cel mai prolific autor pe care l-a avut Romania: peste 1.250 de volume si 25.000 de articole publicate. A fost un excelent orator, dar mai mult decat orice a fost si ramane un istoric de clasa europeana, cu o opera monumentala in domeniu.
18. Constantin Brancoveanu - A ajuns pe tronul Munteniei la 67 de ani dupa Mihai Viteazul. A mentinut relatii echilibrate intre Imperiul Otoman, al carui vasal era, si Sfantul Imperiu Roman de neam german. Decapitat la ordinul comandantului turc Ali Pasa, pentru ca nu s-a lepadat de religia crestina, a fost canonizat pe 20 iunie 1992. 
19. George Enescu - A compus Rapsodia Romana. Gratie lui, ritmurile romanesti s-au facut auzite in toate marile sali de concerte ale lumii. Chiar si "Oedip", regele antic, plange acum romaneste. In Romania a reformat compozitia clasica, in strainatate i-a invatat pe lorzi sa cante. Yehudi Menuhin, violonistul aristocrat, i-a fost elev.
20. Gregorian Bivolaru - Personaj controversat, Bivolaru este fondatorul MISA (Miscarea Spirituala de Integrare in Absolut). Isi asuma titulatura de "guru", adica lider al sectei. Este dat in urmarire generala pe 4 iulie 2004, sub acuzatia de "trafic de persoane si infractiuni asociate crimei organizate". In prezent se afla in azil politic in Suedia.
21. Mirel Radoi - Fotbalistul a inceput fotbalul la Drobeta-Turnu-Severin, continuand la Extensiv Craiova si, in cele din urma, la Steaua Bucuresti. Mijlocasul central este considerat unul dintre cei mai buni fotbalisti romani in activitate.
22. Corneliu Zelea Codreanu - A fost un reprezentant important al nationalismului de extrema dreapta, creatorul "Legiunii Arhanghelul Mihail" (Garda de Fier). A fost supranumit "Capitanul". A fost asasinat in 1938, in drum spre inchisoarea Jilava.
23. Nicolae Titulescu - Este considerat una dintre cele mai prestigioase personalitati ale vietii politice internationale din perioada interbelica. A ramas un simbol pentru Romania in Europa, ca politician al pacii, cu un exceptional talent diplomatic.
24. Ferdinand I - Este regele care i-a unit pe romani sub acelasi sceptru, iar sub domnia lui Romania a avut cea mai mare intindere din istorie. I-a urmat la tron nepotul sau Mihai I, atunci in varsta de doar 6 ani. 
25. Mihai I - Regele Mihai I al Romaniei (nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia) este fiul Regelui Carol al II-lea. A fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947.
26. Decebal - Imparatul Traian recunostea in fata Senatului Romei ca Decebal, regele dacilor, este cel mai de temut dusman al Romei in ultimii 100 de ani. Lider al dacilor in razboaiele cu romanii, Decebal s-a sinucis dupa infrangerea din anul 106, pentru a nu fi capturat viu.
27. Traian Basescu - Actualul presedinte al Romaniei. Pana in decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. A fost ministru al transporturilor in guvernele Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile si Isarescu. Intre 2000 si 2004 a fost primar al Bucurestiului.
28. Gheorghe Muresan - Un "Mare Roman" la propriu. Este primul si, deocamdata, singurul baschetbalist roman care a activat in NBA, trecand pe la Washington Bullets si New Jersey Nets, printre altele. Ramane cel mai inalt jucator din istoria NBA, cu 2,29 metri. 
29. Ion I.C. Bratianu - A fost fiul cel mai mare al lui I.C. Bratianu, fruntas pasoptist, fondator al Partidului National Liberal, prim-ministru si sfetnic al lui Carol I. A continuat stralucit aceasta dinastie de oameni politici, fiind principalul sfetnic al Regelui Ferdinand.
30. Razvan Lucescu - Fiul lui Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari fotbalisti si antrenori romani, Razvan incepe sa-i calce pe urme in ceea ce priveste antrenoratul. A reusit in sezonul trecut sa duca echipa Rapid Bucuresti pana in sferturile Cupei UEFA.
 

 

 

 

المزيد من: