Festivitatea lansării unui volum de poezie irakiană

 

 

 

pe data de 11 iulie 2014, a avut loc festivitatea lansării volumui de poezie al irakianului Khazal Almajidi, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional „Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș”, desfășurat în perioada  9-15 iulie. Cu acest prilej, prof. dr. George Grigore a ținut o prelegere despre poezia irakiană contemporană.
 
 
Volumul „Pasărea celor patru zări”, în traducerea, din limba arabă, realizată de către George Grigore, publicat de Editura Academiei Internaționale Orient-Occident, include poeme selectate din volumele: „Anti-fizică” (1989), „Poemele imaginii” (1990), „Baia femeilor din Kirkuk” (1996), „Rococo” (1998), „S-ar putea… cine știe?” (2006), „Plăceri trupești și dureri sufletești” (2007) și „Tristețile anului irakian” (2011).
 
Poetul Khazal Almajidi, născut pe 1 iulie 1951 în orașul Kirkuk, Irak, este, printre altele, doctor în istoria vechilor civilizații trăitoare pe teritoriul Irakului actual. De-a lungul timpului, din 1973 și până în 1998 a lucrat la radiodifuziune, televiziune, la diferite reviste și ziare irakiene, la Uniunea Scriitorilor și Literaților din Irak, la Departamentul de Cinema și Teatru. Din 1998 și până în 2003 a lucrat ca profesor la Universitatea din Darna, Libia. În august 2003 a revenit în Irak unde, între anii 2004-2006, a lucrat ca director al Centrului Irakian Intercivilizațional și Interreligios din Bagdad. Actualmente trăiește în Olanda și lucrează ca profesor-colaborator la o serie de universități arabe din Europa.
 
Din vasta sa creație a republicat, în ultima vreme, mai multe selecții: una din opera sa poetică, intitulată „Treizeci de cărți”, editată în șase volume; alta din opera sa teatrală, intitulată „Treizeci și șapte de piese de teatru”, editată în două volume; o alta din opera sa dedicată istoriei civilizațiilor, religiilor și mitologiei, intitulată „Treizeci și două de cărți”.
 
Khazal Almajidi este membru al Uniunii Scriitorilor și Literaților din Irak; al Uniunii Scriitorilor Arabi; al Uniunii Dramaturgilor Irakieni; al Uniunii Istoricilor Arabi etc.

 

 

 

المزيد من: ANA-News